Cand putem urca iar la volan dupa consumul de alcool?

In ceea ce priveste numarul de pahare de consumat, totul depinde de fiecare persoana. Unii nu iau alcool nici dupa o bere, altii sunt mai rezistenti chiar si dupa 4 bauturi. Timpul de asteptare pentru disiparea alcoolului depinde, de asemenea, de cat de repede organismul elimina alcoolul. In medie, permiteti aproximativ 2:30 pana la 3 ore dupa ultima bautura pentru a reveni la nivelul normal de alcool autorizat. Pentru verificare, faceti testul de alcoolemie. Cumpara un etilotest de la comenzi.ro.

Sanctiuni in cazul unui control pozitiv

Daca in timpul unui control, testul alcoolemiei arata pozitiv, deci mai mare decat rata legala de 0,5 g pe litru de sange, dar care nu depaseste 0,79 g, contraventia va fi clasificata in clasa a IV-a. Penalitatile soferului vor fi, prin urmare, urmatoarele:

  • Retragerea a 6 puncte de permis de conducere
  • Plata unei amenzi forfetare de 670 de lei. Cu toate acestea, poate fi redus la 445 de lei daca soferul isi achita datoria in termen de 15 zile de la infractiune. Pe de alta parte, va fi marit la 3700 de lei daca soferul este adus in fata instantei.
  • In cazul in care nivelul de alcool din sangele conducatorului auto depaseste pragul de 0,8 g / l, in acest caz sanctiunile pentru contraventie vor fi mai severe:
  • Retragerea celor 6 puncte ale permisului
  • Retinerea permisului de conducere pana la 72 de ore de catre oamenii legii
  • Imobilizarea masinii daca unul dintre pasageri nu este capabil sa preia volanul
  • Suspendarea administrativa de maximum 1 an sau instalarea unui dispozitiv de blocare a aprinderii cu alcool (EAD)
  • Posibilitatea confiscarii vehiculului

Mergand in instanta, vor aparea si alte sanctiuni:

  • Plata unei amenzi de pana la 22.250 de lei
  • Obligatia de a urma un curs de constientizare a sigurantei rutiere
  • Suspendarea permisului de conducere timp de 3 ani sau anularea permisului judiciar
  • Inchisoare de pana la 2 ani
  • Interzicerea de a conduce orice tip de vehicul pe o perioada maxima de 5 ani.

Codul rutier in articolul sau L234-1 mentioneaza ca nu este necesar ca soferul sa prezinte semne externe ale betiei pentru a incalca legea. Testul este suficient pentru a determina daca exista sau nu o infractiune.

Care sunt criteriile de alegere a etilotestului?

Alegerea aparatului etilotest se bazeaza pe cateva criterii:

  • Tipuri de etilotest

Pe piata, utilizatorul poate alege intre doua tipuri de etilotest: modelul electronic sau cel chimic.

  1. Aparat etilotest chimic

Aparatul etilotest chimic proiectat pentru o singura utilizare. Denumit si balon cu etilotest, acest dispozitiv are dicromat de potasiu care, la contactul cu aerul, isi schimba culoarea. In cazul in care testul este pozitiv, acesta devine verde. Pentru ca testul sa fie eficient, este necesar sa lasati o ora dupa ce ati consumat ultima bautura pentru ca alcoolul sa treaca bine in sange.

  1. Aparat etilotest electronic

Aparatul etilotest electronic: spre deosebire de modelul chimic care este o indicatie vizuala, acest model este mai precis. Ofera un nivel exact de alcool in sangele soferului. Principiul testului este acelasi: trebuie sa suflati in varful de plastic care este detasabil si interschimbabil pentru gama electronica. Rezultatul este afisat pe ecranul digital dupa cateva secunde. Aparatul de etilotest electronic este disponibil intr-un terminal de etilotest, care este destinat unitatilor nocturne in care se consuma alcool la fata locului,