Ce dimensiune a rotilor unei biciclete este cel mai potrivit – 5 aspecte importante

Rotile cu siguranta joaca un rol important intr-o bicicleta, iar dimensiunea poate varia de la 27 la 29 inch.

Dupa cum se stie, aceste biciclete Scott sau Cube cu diametrul rotii de 26 inch sunt mai usoare si mai manevrabile, iar acele biciclete de 29, datorita diametrului mai mare al rotii, sunt mai rulante, mai rapide si mai confortabile.

Roti de bicicleta de 27,5 inci

Dimensiunea rotii de 27,5 inch a venit in lumea MTB-ului din ciclismul rutier, sau mai bine zis, din ramura sa pentru copii. Pentru tinerii biciclisti, pentru care adultii de 28 de inci erau prea mari, au facut jante mai mici, cu diametrul nu de 700, ci de 650 mm. Apoi, acest standard a migrat la MTB.

Ce dimensiune de roata sa alegi, 27,5 sau 29 inci?

Raspunsul exact – care este mai bun si care este mai rau, nu poate fi dat aici. Totul este individual si depinde de multi factori, inclusiv de nivelul si stilul de mers, datele antropometrice ale biciclistului etc. Ia in considerare principalele criterii de selectie:

 

  • Inaltimea biciclistului

Cel mai important criteriu, in multe dintre opinii, este inaltimea biciclistului. Recent, multi producatori au trecut la asa-numitul sistem Size Split, in care dimensiunea rotii depinde de dimensiunea cadrului – cadrele de la 14 la 18 inchi au 27,5 la roti, iar cadrele de la 17 la 23 au 29 de inci. Astfel, pe baza acestui principiu, daca inaltimea ta nu depaseste 175 cm, atunci ar trebui sa fii atent la o bicicleta cu roti de 27,5 inci. Ei bine, daca inaltimea ta este de 180cm sau mai mult, atunci ti se recomanda cu siguranta rotile de 28 sau 29 inch.

 

  • Manevrabilitatea bicicletei

Rotile de 29 au o manevrabilitate mai mica decat cele de 27,5 inci. Pentru a compensa acest efect, unii producatori de biciclete Cube pun ghidon ceva mai lung decat pe bicicletele cu roti de 27,5 – acest lucru este evident, deoarece o roata mai mare, care are un efect giroscopic mai mare la invartire, necesita mai multa parghie pentru a se intoarce. Rotile de 27,5 inci nu au acest dezavantaj si se apropie mai mult de vechiul standard de 26 de inci in ceea ce priveste performanta.

 

  • Unghiul de atac al rotii.

Acesta este unghiul care se formeaza atunci cand roata loveste un obstacol. La o roata de 29 inch unghiul este mai mic, respectiv, roata nu va incetini mult la trecerea peste un obstacol si trecerea in sine va fi mai confortabila pentru biciclist. Dar rotile de 27,5 vor reduce vizibil viteza, pana la un stop, daca unghiul de atac este foarte mare.

 

  • Acceleratie si rulare.

Rotile de 27,5 accelereaza mai repede decat 29, acesta este un fapt. Daca trebuie sa iei rapid viteza, atunci un 27.5 te va ajuta in acest sens, in timp ce roata de 28 sau 29 va avea nevoie de mai mult timp. Dar cand se atinge o anumita viteza, totusi, rotile de 29-a se rotesc mai mult si acest lucru se observa mai ales la distante mari.

 

  • Zona de contact dintre o roata de bicicleta si o suprafata.

Cand parcurgi piste si trasee dificile, aderenta anvelopelor inseamna mult. Stabilitatea si aderenta rotilor de 28 si 29 sunt mai bune decat cele de 26 si 27.5. Acest lucru este de mare importanta atunci cand mergi pe teren accidentat, poteci forestiere pline de radacini si pietricele – in astfel de conditii sunt mai putine sanse ca anvelopa sa se desprinda de urmatoarea radacina umeda, iar stabilitatea directionala a bicicletei creste si ea.

Acum poti intelege care dimensiune a rotilor unei biciclete este cea mai potrivita nevoilor tale. Fiecare dimensiune de roata are propriile sale avantaje, nu se poate spune ca una este mai buna decat cealalta. Diferite nevoi necesita diametre diferite ale rotii.