Ce este implantul dentar și cum funcționează?

Un implant dentar reprezintă un șurub metalic, de obicei din titan medical, care este inserat în osul maxilarului sau al mandibulei pentru a furniza o bază solidă pentru fixarea ulterioară a unei coroane dentare sau a unei proteze dentare. Acesta acționează ca o rădăcină artificială a dintelui absent, permitând înlocuirea permanentă și durabilă a acestuia.

Materialul din titan este frecvent utilizat pentru fabricarea implanturilor datorită proprietăților sale biocompatibile, care facilitează integrarea acestora în osul maxilarului sau al mandibulei printr-un proces numit osteointegrare. Această integrare asigură stabilitatea și rezistența implantului în timp.

Implanturile dentare reprezintă o soluție eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă, contribuind la restabilirea funcției masticatorii, vorbirii și esteticii zâmbetului.

Cum se face intervenția de implant dentar?

Consultația inițială este un pas important în procesul de implantare dentară, în timpul căreia medicul chirurg examinează cavitățile bucale ale pacientului și analizează scanările CBCT pentru a evalua calitatea oaselor și a planifica tratamentul personalizat. Înainte de intervenția chirurgicală, pacientul trebuie să urmeze un plan de pregătire, care poate include igienizarea orală, normalizarea igienei bucale și tratarea oricăror infecții cronice.

Etapa chirurgicală constă în inserarea efectivă a implantului dentar în osul maxilarului sau al mandibulei. Această procedură se realizează sub anestezie locală și presupune crearea unui lăcaș în osul maxilarului sau al mandibulei, în care se introduce implantul.

După implantare, este necesar un interval de vindecare de aproximativ 3-6 luni, în timpul căruia implantul se integrează în os prin procesul de osteointegrare. În acest timp, se poate utiliza un bont temporar pentru a menține forma gingiei și pentru a proteja zona implantului.

În final, după ce implantul s-a integrat complet în os, se poate fixa lucrarea protetică, cum ar fi coroana dentară sau proteza dentară, pe bontul implantului. Această etapă finalizează procesul de înlocuire a dintelui lipsă și permite pacientului să beneficieze de o funcționalitate restaurată și de un aspect estetic îmbunătățit.

Care sunt beneficiile implantului dentar?

Implantul dentar oferă numeroase beneficii, printre care se numără:

Estetică impecabilă: Coroanele pe implanturi sunt concepute să se potrivească perfect cu ceilalți dinți naturali, oferind un aspect natural și atrăgător.

Durată lungă de viață: Implanturile dentare pot rezista pentru o perioadă îndelungată de timp, în special atunci când sunt îngrijite corespunzător.

Menținerea nivelului țesutului osos: Implanturile stimulează creșterea țesutului osos, ajutând la menținerea densității osoase și prevenind atrofia.

Restabilirea funcției masticatorii: Implanturile oferă o bază stabilă pentru coroanele sau protezele dentare, permițând pacienților să mestece și să muște cu încredere și confort.

Restaurarea oricărui număr de dinți lipsă: Indiferent dacă este vorba despre un singur dinte sau întreaga arcadă dentară, implanturile dentare pot fi utilizate pentru a înlocui orice număr de dinți lipsă.

Fără modificări ale conturului gingival: Implanturile nu necesită modificări ale țesutului gingival sau ale dinților sănătoși, ceea ce contribuie la menținerea sănătății și aspectului natural al gingiilor.

Nu afectează vorbirea: Implanturile dentare nu interferă cu pronunția sau vorbirea, oferind pacienților un confort și o funcționalitate maximă.

Cu toate acestea, este important să se ia în considerare contraindicațiile și să se discute cu un specialist înainte de a decide să se efectueze procedura de implant dentar, deoarece fiecare caz este unic și necesită o evaluare individuală.