Ce sunt celulele stem si care este rolul lor?

Cu siguranta ai mai auzit pana acum e celule stem si te-ai intrebat care este rolul lor si de ce tot mai multe persoane aleg in prezent sa le conserve. Celulele stem sunt utilizate pentru a trata bolile si leziunile si sunt un subiect intens dezbatut in prezent. Daca ai decis sa iti conservi celulele stem, la Stem Sure vei gasi toate serviciile de care ai nevoie pentru a te asigura ca celulele tale stem sunt conservate corect, pentru a ramane viabile o perioada cat mai indelungata de timp.

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt materii prime ale corpului – acele celule din care sunt generate toate celelalte celule cu functii specializate. In conditii potrivite in corp sau in laborator, aceste celule stem se divid cu scopul de a forma mai multe celule, pe care medicina le numeste celule fiice.

Aceste fiice devin celule stem noi sau pot deveni celule specializate, care au o anumita functie, asa cum sunt celulele sangelui, ale creierului, ale sistemului muscular sau ale sistemului osos. Nicio alta celula din corp nu are o astfel de capacitate naturala pentru a genera tipuri noi de celule.

De ce exista un interes atat de mare pentru celulele stem?

Medicii si cercetatorii spera ca studiile facute pe celulele stem sa ajute in mai multe situatii:

  • Sa contribuie la intelegerea modului in care apar bolile – privind modul in care celulele stem se maturizeaza in celule din oase, muschi sau alte organe si testuri, medicii si cercetatorii pot intelege cum se dezvolta bolile;
  • Celulele stem pot genera celule sanatoase pentru a le inlocui pe cele bolnave – celulele stem pot fi determinate sa devina anumite tipuri de celule specifice, care ulterior pot fi utilizate pentru a regenera si pentru a repara tesuturile bolnave sau tesuturile deteriorate;
  • Celulele stem pot fi cultivate pentru transplanturi – aceste celule pot fi cultivate special pentru a forma tesut nou care sa fie utilizat in cazul transplanturilor, in medicina regenerativa. Cercetatorii continua sa avanseze cunostintele cu privire la celulele stem si la aplicatiile lor in transplant si in medicina regenerativa;
  • Cu ajutorul celulelor stem pot fi testate noi medicamente pentru a determina siguranta si eficacitatea lor – inainte de a fi folosite anumite medicamente pe oameni, cercetatorii pot sa utilizeze anumite tipuri de celule stem pentru a testa medicamentele pentru siguranta si pentru calitate.

Studii noi care vizeaza celulele stem

Noile domenii de cercetare includ eficienta utilizarii celulelor stem umane care sunt programate in celule tisulare specifice pentru a testa medicamente noi. Pentru ca testarea noilorr medicamente sa fie exacta, celulele sunt programate pentru a avea proprietati similare cu ale tipului de celule vizate de un anumit medicament. Tehnicile de programare a celulelor in celule specifice, continua sa fie studiate.

De exemplu, pot fi generate celule nervoase pentru a testa un nou medicament sau pentru a trata o boala nervoasa. Testele pot arata daca noul medicament are sau nu efecte.

Ce tipuri de celule stem sunt recoltate

Exista doua tipuri de celule stem care pot fi recoltate si anume:

  • Celule stem embrionare – care provin de la embrionul cu varsta de pana la 5 zile;
  • Celule stem adulte – acestea sunt recoltate la orice varsta, dar au o capacitate limitata de a da nastere altor celule.

Avand in vedere toate aceste informatii, persoanele interesate sa isi conserve celule stem pentru anumite situatii specifice si probleme de sanatate, o pot face utilizand serviciile oferite de bancile de celule stem.