Ce sunt punctele de grasime si cum le tratam?
Punctele de grasime, cunoscute si sub numele de milii, sunt mici chisturi umplute cu keratina care apar in stratul superior al pielii. Aceste leziuni inofensive se manifesta sub forma unor umflaturi mici, albe sau galbene, de obicei, pe fata, in special in zona pleoapelor, dar pot aparea si in alte zone ale corpului, cum ar fi gatul, pieptul, spatele sau zona genitala. Desi punctele de grasime nu sunt periculoase din punct de vedere medical, acestea pot fi inestetice si pot cauza disconfort fizic sau emotional.
Ce sunt de fapt punctele de grasime?
Cauza exacta a aparitiei punctelor de grasime nu este pe deplin inteleasa, dar se crede ca multiple factori pot contribui la dezvoltarea acestor leziuni, inclusiv:
- Productia excesiva de sebum: Supra-producretia de sebum poate duce la blocarea porilor pielii si la formarea de chisturi umplute cu keratina. Pentru a vedea solutii intra pe tratament puncte de grăsime sau milia.
- Factori genetici: Exista o predispozitie genetica pentru dezvoltarea punctelor de grasime, ceea ce inseamna ca persoanele cu membri ai familiei afectati pot avea un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.
- Expunerea la soare: Expunerea excesiva la soare si radiatiile ultraviolete poate agrava simptomele si poate creste riscul de aparitie a punctelor de grasime.
- Utilizarea produselor cosmetice grase: Folosirea produselor cosmetice grase sau a produselor de ingrijire a pielii care contin ingrediente iritante poate contribui la formarea chisturilor umplute cu keratina.
Cum se trateaza punctele de grasime?
Desi punctele de grasime nu necesita, in general, tratament medical deoarece sunt inofensive din punct de vedere medical, exista optiuni disponibile pentru gestionarea leziunilor si reducerea disconfortului asociat si poti apela inclusiv la dermatologie estetică în județul Mures. Optiunile de tratament pot include:
- Extractia manuala: Un dermatolog sau un tehnician de infrumusetare poate extrage manual punctele de grasime folosind un instrument steril pentru a indeparta continutul chistului.
- Crioterapia: Aceasta implica aplicarea de azot lichid pentru a congela si distruge punctele de grasime.
- Tratamente topice: Unele creme sau lotiuni topice pot fi prescrise pentru a ajuta la deschiderea porilor si la reducerea inflamatiei asociate cu punctele de grasime.
- Exfolierea regulata: Utilizarea unor exfoliante blande si regularea exfolierii pielii poate ajuta la prevenirea acumularii de sebum si keratina in pori, reducand astfel riscul de aparitie a punctelor de grasime.
- Monitorizarea si observarea: In unele cazuri, medicii pot recomanda simpla monitorizare si observare a punctelor de grasime, in special daca acestea nu provoaca disconfort sau nu sunt considerate periculoase din punct de vedere medical.
Punctele de grasime sunt leziuni inofensive ale pielii care pot aparea la persoanele de toate varstele, dar sunt mai frecvente la persoanele cu piele grasa sau mixta. Desi acestea nu necesita, in general, tratament medical, exista optiuni disponibile pentru gestionarea si tratamentul lor, inclusiv extractia manuala, crioterapia, tratamentele topice si exfolierea
Discuta de fiecare data cu un medic atunci cand apar probleme, altfel exista riscul ca aplicand tratamente acasa sa faci mai mult rau decat bine sau sa generezi alte afectiuni mai complicate.