Ce trebuie sa stii despre infertilitate

Cand vorbim despre infertilitate, e important sa intelegem ca ea poate sa apara fie la femei cat si la barbati.

Citind pe doctormit.ro intelegem ca infertilitatea este imposibilitatea ca o femeie sa ramana insarcinata dupa o perioada de 1 an sau mai mult de relatii intime neprotejate. Totodata, fertilitatea la femei va scade odata cu inaintarea in varsta, de aceea, putem afla totul despre infertilitate la femeile cu varsta de peste 35 ani si o perioada de 6 luni de sex neprotejat.

In cazul in care discutam despre o femeie care este posibil sa fie infertila, atunci recomandarea este de a efectua un consult de specialitate in reproducere si infertilitate.

Sarcina este rezultatul unui proces in mai multe etape dupa cum urmeaza: organismul femeii trebuie sa produca ovulatia, sperma barbatului trebuie sa se alature ovulului si un spermatozoid sa patrunda in ovul, ovulul fecundat trebuie sa ajunga prin trompele uterine in uter, iar ovulul fecundat trebuie sa se fixeze in interiorul uterului.

Cauzele de infertilitate sunt multiple si se regasesc atat la barbati cat si la femei. In cazul barbatilor putem vorbi despre cauze legate de traumatisme la nivelul testicuelor, abuzul de alcool, fumatul, consumul de droguri ilegale si de steroizi anabolizanti, folosirea anumitor medicamente sau suplimente, tratamente precum chimioterapie, radioterapie, afectiuni precum diabetul, fibroza chistica. Pe de alta parte, infertilitatea poate fi o cauza a disfunctiilor hormonale, a disfunctiilor genetice.

Cauzele de infertilitate la femei pot fi: sindromul ovarelor polichistice, rezerva ovara diminuata, amenoree functionala hipotalamica, functionarea improprie a hipotalamusului si a glandei hipofize, insuficienta ovariana prematura sau menopauza.

Daca ne gandim la simptome, infertilitatea are unul singur, lipsa sarcinii.

Cu privire la tratamentul pentru fertilitate, doctormit.ro recomanda sa mergem la un consult de specialitate atat femeile, cat si barbatii. Va fi necesar ca o femeie sa efectueze examen fizic complet, cu analize de Papanicolau si teste pentru diferite infectii, ecografie pentru aprecierea organelor genitale interne si determinarea rezervei ovariene, teste pentru evaluarea permeabilitatii trompelor uterine. In ceea ce priveste analizele, medicul specialist va recomanda efectuarea  anumitor analize, intr-o anumita perioada a ciclului menstrual. Pe de alta parte, barbatii vor trebui sa faca analize pentru determinarea calitatii si cantitatii spermogramei.

Toate aceste analize si investigatii ne pot spune daca ne confruntam cu infertilitate si daca aceasta este prezenta la femeie sau la barbat. In functie de rezultate, medicul specialist va face recomandari de tratament astfel incat rezultatul final sa fie o sarcina dusa la bun sfarsit.

In final e important sa intelegem ca daca ne confruntam cu infertilitate aceasta nu inseamna ca nu se poate trata si ca nu vom putea face niciodata copii. De aceea este primordial sa mergem la medic atunci cand avem o suspiciune in privinta sanatatii.