Ce trebuie sa stii despre procesoare in momentul in care iti cumperi un laptop

Cauti un laptop ieftin si bun, dar nu stii ce sa alegi din multitudinea de procesoare existente pe piata? Iata mai multe informatii care te vor ajuta:

Odata ce stiti ce sistem de operare doriti si aveti o idee despre software-ul pe care il veti rula, va puteti da seama de specificatiile hardware minime de care veti avea nevoie. Un lucru important este procesorul si aici se disting mai multe tipuri.

Procesoare Intel

Principalele procesoare Intel sunt Core i3, Core i5, Core i7 si Core i9. Core i3 este cel mai putin puternic, Core i9 este cel mai puternic. De obicei, renuntam la „Core” din nume, deoarece devine repetitiv.

In fiecare dintre aceste linii de cip, Intel foloseste siruri criptice de numere si litere care va ofera mai multe informatii despre capacitatile acelui cip si cand a aparut.

Intel Core i5-10510U este un exemplu. Sa-l descompunem. Primele numere („10”) se refera la generatie; in acest caz este un cip de a 10-a generatie. I5-9510U ar fi un cip din a noua generatie sau unul care este probabil cu un an si ceva mai vechi.

Urmatoarele doua sau trei numere („510”) sunt legate de performanta. Cu cat aceste numere sunt mai mari, cu atat cipul este mai puternic. Totusi, acest lucru este valabil doar in acea linie de cipuri. Intel Core i5-10510U este putin mai puternic decat Intel Core i5-10210U, dar mult mai putin puternic decat Intel Core i7-10350U. Cipul i7 este intotdeauna mai puternic decat i5, iar diferenta este mai mare decat diferenta dintre oricare doua cipuri din aceeasi linie de cipuri.

Litera de la sfarsitul numelui cipului („U” in exemplul nostru) este desemnarea Intel pentru scopul cipului. Pentru laptopuri, literele pe care le veti vedea la sfarsit sunt Y, U si H . Singurul pentru care trebuie sa va faceti griji sunt cipurile din seria Y, care sunt optimizate pentru durata de viata a bateriei. Acest lucru este bun daca sunteti in mod frecvent departe de priza pentru perioade lungi de timp, dar aceasta durata de viata suplimentara a bateriei vine in detrimentul unei anumite performante. Cipurile H sunt optimizate pentru performanta, iar cipurile U sunt „eficiente din punct de vedere energetic”, dar nu „extrem de” eficiente precum linia Y.

Procesoare AMD

Denumirea chipurilor AMD este la fel de greu de descifrat ca si cea a Intel.  In numele AMD Ryzen 5 3600X, „3” este generatia, iar „6” spune cat de puternic este. Un „6” ar face din acest exemplu un cip de putere medie, in timp ce un 3 sau 4 ar fi mai slab (mai lent). Urmatoarele doua numere nu au mare impact asupra nimic. „X” de la sfarsit indica performanta ridicata. Alte denumiri de litere includ U pentru putere ultra-scazuta.

Exista o diferenta mare intre cipurile Intel si AMD? Experienta mea, testand zeci de ambele in fiecare an, este ca… depinde. In general, un Intel i5 nu se distinge de un Ryzen 5, in afara unor benchmark-uri foarte specifice. Sunt similare atunci cand faci lucruri precum navigarea pe web sau editarea documentelor. Acelasi lucru este valabil si pentru Intel i7 si Ryzen 7, si pentru Intel i3 si Ryzen 3.

 

Performanta grafica este celalalt domeniu in care vei observa o diferenta. In teste, atat in ​​​​benchmark-uri, cat si in utilizarea reala, grafica integrata AMD tinde sa functioneze mai bine decat Intel in sarcinile intensive in grafica – ganditi-va la editarea videoclipurilor sau la jocuri. Cea mai recenta serie de cipuri Intel a redus acest decalaj in mod semnificativ, dar AMD are inca un avantaj. S-ar putea sa beneficiezi de achizitionarea unui aparat AMD daca esti un editor video sau un jucator de jocuri, dar ceea ce iti doresti cel mai probabil este o placa grafica dedicata.