Cele mai frecvente utilizari al agregatelor

Atunci cand vorbim despre agregate balastiera trebuie sa mentionam in primul rand faptul ca exista mai multe tipuri de agregate, fiecare avand utilizari specifice. Prin urmare, inaninte de a fi cumparate si folosite in diverse proiecte, este bine sa te documentezi si sa determini ce tip de agregate trebuie sa folosesti si cum sa le folosesti.

La  agregate Covasna, avem o gama variata de agregate, astfel incat fiecare dintre clientii nostri sa gaseasca ceea ce au nevoie. Termenul de agregat este foarte des folosit in constructii in legatura cu materialele folosite ca metoda de stabilizare si de armare. Cea mai des intalnita utilizare a agregatelor este in proiectele de drenaj si ca materiale de baza pe sub drumuri si fundatii. Agregatele vin din mai multe surse asa cum sunt:

  • Zonele in care se exploateaza piatra – unele dintre cele mai important surse de provenienta a agregatelor sunt carierele de piatra. Agregatele sunt nisipul, pietrisul, rocile si piatra sparta.
  • Agregatele care provin din surse marine si din rauri sunt reprezentate de nisip si pietris de pe fundul marii sau materiale scoase din albia raurilor.
  • Materialele pentru construciti reciclate sunt surse bune de agregate. O foarte mare varietate de deseuri care provin din constructii si care sunt subproduse industriale pot deveni agregate. Ele includ si deseurile provenite din constructii, excavare si demolare. Zgura, cenusa si deseurile minerale sunt doar cateva exemple.

De asemenea agregatele pot fi clasificate si astfel – agregate specializate, agregate cu densitate mare si agregate usoare.

Ce sunt agregatele specializate?

Agregatele specializate sunt folosite in anumite aplicatii extrem de solicitante, in care proiectul va avea nevoie de mai multe elemente usoare sau in caz onctrar, va fi necesara si sustinerea mai multor materiale grele, care au o densitate foarte mare.

Ce sunt agregatele usoare si unde se folosesc?

In general, agregatele usoare se utilizeaza in domeniul constructiilor, acolo unde este folosit un beton care impune sarcini de nivel redus. Agregatele trebuie sa aiba o densitate mica si densitate redusa in acest sens si sunt realizate folosind materiale cat mai poroase, dar care pot sa ofere rezistenta corecta.

Ce sunt si cum se folosesc agregatele cu densitate mare?

Agregatele cu densitate mare sunt necesare pentru a face betonul care sa atenuneze radiatii si sunt implicate in ecranarea instalatiilor din domeniul nuclear dar si a celor medicale asa cum se intampla cu salile de tratament in radioterapie.

Agregatele sunt componente foarte importante ale betonului de foarte buna calitate si densitate si apar sub forma unor minerale zdrobite care au in compozitie elemente grele, alaturi de aditivi specifici, insa pot sa includa si resturi de otel sau alte tipuri de materiale.

Agregatele in general sunt folosite si ca materie prima in constructii, cu scopul de a asigura drenarea si umperea gropilor, dar si protejarea tevilor pentru ca suprafetele sa fie dure. Mai multe proiecte vor avea nevoie de tipuri speciale de agregate. In procent mai mare, agregatele sunt folosite pentru a fabrica betonul, dar si pentru cimentul folosit in beton.

Agregatele sunt folosite nu doar in constructii. O gama foarte larga de alte produse fabricate sunt create utilizand materiale derivate din carierele de piatra si nu numai. Agregatele sunt utilizate si in agricultura sau pentru purificarea apelor uzate. Apa se dreneaza cu ajutorul unui sant care este umplut mai repede cu ajutorul agregatelor decat daca ar trebui sa treaca prin sol.