Creștere mare la costul de materie primă în mai multe domenii

Criza prin care trece acum industria navală are un impact substanțial asupra tuturor domeniilor de activitate, iar costurile la materie primă au crescut la rândul lor. COVID-19 a stat la baza acestei crize, accentuând multe dintre problemele cu care industria navală deja se confrunta.

În momentul de față, o lipsă critică de containere crește costurile de expediere, dar totodată au loc și întârzieri foarte mari pentru mărfurile achiziționate din China. Costurile de expediere au crescut brusc, deoarece companiile sunt disperate și așteaptă săptămâni la rând pentru containere pentru care plătesc tarife premium pentru a le obține. Iată principalele motive pentru care ne putem aștepta să plătim mai mult pentru fiecare produs care face parte din stilul nostru de viață – creșterea costului materiei prime și creșterea costurilor de expediere.

Criza industriei maritime – ce influență are asupra comercianților?

Pandemia și redresarea economică globală inegală au dus la apariția acestei probleme în Asia, deși și alte părți ale lumii au fost afectate. Observatorii din industrie au declarat că foarte multe companii disperate așteaptă săptămâni pentru containere și plătesc tarife premium pentru a le obține, provocând creșterea costurilor de transport. Acest lucru îi afectează pe toți cei care depind de expediere de mărfuri din China, dar în special companiile de comerț electronic și consumatorii, deoarece ei ar putea suporta în final consecința costurilor mai mari.

În decembrie, ratele de transport erau cu 264% mai mari pentru ruta Asia-Europa de Nord, comparativ cu acum în an. La momentul de față, specialiștii afirmă că tarifele de transport de marfă din China către SUA și Europa au crescut cu 300%, asta însemnând că tariful ajunge și la 6000 de dolari pe container, comparativ cu prețul obișnuit de 1200 de dolari. Chinezii sunt foarte agresivi în ceea ce privește încercarea de a recupera containere goale, iar pentru exportatorii americani este foarte greu să obțină un container. O criză similară are loc în multe țări europene precum Europa, Austria și Ungaria, deoarece transportatorii de navigație redirecționează containerele către Est cât mai repede posibil.

Excesul comercial favorizează dezechilibrul containerelor

Există câțiva factori care determină acest fenomen. În primul rând, China trimite mult mai multe exporturi către SUA și Europa decât invers. Economia sa a revenit mai repede, deoarece situația virusului în interiorul granițelor sale era practic controlată până în al doilea trimestru al anului trecut. Drept urmare, containerele sunt blocate în Occident atunci când sunt cu adevărat necesare în Asia. Specialiștii afirmă că există aproximativ 180 de milioane de containere în întreaga lume, doar că se află într-un loc greșit.

Criza containerelor afectează toate companiile care trebuie să livreze mărfuri, dar analiștii spun că situația aceasta are un efect pronunțat asupra comercianților cu amănuntul și asupra comerțului electronic care oferă în principal bunuri de larg consum, dintre care multe sunt fabricate în China, de la piese de mobilier, echipamente de uz casnic și până la narghilea electronică, articole vestimentare și alte bunuri care fac parte din stilul nostru obișnuit de viață. Creșterea cererii la nivel mondial pentru servicii logistice în acest moment a dus la o lipsă globală de containere de transport maritim, porturi maritime aglomerate, constrângeri de capacitate pentru nave și chiar blocare pe anumite piețe, printre alte provocări.