
Cum functioneaza un boiler solar?
Incalzitoarele solare de apa sunt disponibile intr-o mare varietate de modele, toate incluzand un colector si un rezervor de stocare si toate utilizand energia termica a soarelui pentru a incalzi apa. Incalzitoarele solare de apa sunt de obicei descrise in functie de tipul de colector si de sistemul de circulatie. In cele ce urmeaza iti prezentam cum functioneaza un boiler solar.
Tipuri de colectoare
Colectoarele de apa, denumite si sisteme de colector-stocare integrate (ICS), incalzesc apa in rezervoare intunecate sau tuburi intr-o cutie izolata, stocand apa pana la extragere. Apa poate ramane in colector pentru perioade lungi de timp daca cererea casnica este scazuta, facandu-l foarte fierbinte. O supapa de temperare este protectia dumneavoastra impotriva oparirii la robinet. Supapa de temperare permite trecerea apei reci pentru a scadea temperatura apei inainte de a fi livrata la robinet. Colectoarele de lot sunt incompatibile cu sistemele de circulatie in bucla inchisa. Astfel, in general nu sunt recomandate pentru climatele reci. Un boiler 1000l este una dintre cele mai bune alegeri.
Colectoarele cu placi plate consta de obicei din tuburi de cupru montate pe placi absorbante plate. Cea mai comuna configuratie este o serie de tuburi paralele conectate la fiecare capat prin doua conducte, colectoarele de admisie si de evacuare. Ansamblul placii plate este continut intr-o cutie izolata si acoperit cu sticla calita.
Colectoarele cu placi plate sunt de obicei dimensionate pentru a contine 40 de galoane de apa. Doua colectoare furnizeaza aproximativ jumatate din apa calda necesara pentru a deservi o familie de patru persoane.
Colectoarele cu tuburi evacuate sunt cele mai eficiente colectoare disponibile. Fiecare tub evacuat este similar cu un termos in principiu. Un tub de sticla sau metal care contine apa sau fluid de transfer termic este inconjurat de un tub de sticla mai mare. Spatiul dintre ele este un vid, asa ca se pierde foarte putina caldura din fluid.
Acesti colectori pot functiona bine chiar si in conditii de vreme innorata si pot functiona la temperaturi de pana la -40°F. Tuburile individuale sunt inlocuite dupa cum este necesar. Colectoarele cu tuburi evacuate pot costa de doua ori mai mult pe metru patrat decat colectoarele cu placi plate.
Sistemele cu bucla inchisa sau indirecta folosesc un lichid care nu ingheata pentru a transfera caldura de la soare in apa intr-un rezervor de stocare. Energia termica a soarelui incalzeste fluidul din colectoarele solare. Apoi, acest fluid trece printr-un schimbator de caldura din rezervorul de stocare, transferand caldura apei. Fluidul care nu ingheata circula apoi inapoi la colectoare. Aceste sisteme au sens in climatele reci.
Sistemele directe circula apa prin colectoare solare unde este incalzita de soare. Apa incalzita este apoi stocata intr-un rezervor, trimisa la un incalzitor de apa fara rezervor sau utilizata direct. Aceste sisteme sunt de preferat in climatele unde rareori temperaturile scad sub pragul inghetului. Protectia impotriva inghetului este necesara in climatele reci.
Sistemele cu bucla inchisa sau indirecta folosesc un lichid care nu ingheata pentru a transfera caldura de la soare in apa intr-un rezervor de stocare. Energia termica a soarelui incalzeste fluidul din colectoarele solare. Apoi, acest fluid trece printr-un schimbator de caldura din rezervorul de stocare, transferand caldura apei. Fluidul care nu ingheata circula apoi inapoi la colectoare. Aceste sisteme au sens in climatele inghetate.