Cum ne ajută vitamina C în prevenirea bolilor?
Avem obiceiul de a lua repede un supliment de vitamina C de fiecare dată când simțim că începem să răcim. Întrebarea este, însă, dacă o doză mare de vitamina C chiar poate ajuta la prevenirea unor probleme de sănătate, în special atunci când simțim că deja ne îmbolnăvim.
Chiar ne pot feri suplimentele de vitamina C de boli?
Deși vitamina C este un remediu cunoscut atunci când vine vorba de o răceală simplă, nu există dovezi care ar atesta faptul că o doză mare de vitamina C poate preveni răceala sau alte probleme de sănătate.
Probabil am auzit de mai multe ori că o doză mare de vitamina C poate reduce durata unei răceli, însă acest lucru se întâmplă doar dacă luăm vitamina C în doze mari pe tot timpul anului, nu doar atunci când suntem răciți.
Întărirea imunității nu constă doar în câteva comprimate sau pulbere de vitamina C luate din când în când. Deși această vitamină chiar joacă un rol important din punctul de vedere al imunității noastre, necesarul zilnic nu este nici pe departe atât cât conțin unele comprimate.
Pot fi dăunătoare dozele imense de vitamina C?
Vitamina C este un nutrient foarte important – cu toate acestea, după cum e și zicala, ce-i prea mult strică. În cazul în care luăm prea multă vitamina C, putem experimenta simptome precum diaree, dureri de cap, arsuri la stomac, insomnie, greață sau crampe stomacale.
Dar de unde știm că am exagerat cu vitamina C?
În cazul adulților, doza maximă recomandată pe zi este de 2000 mg de vitamina C, iar în cazul adolescenților această cifră este de 1800 mg. La copii, doza recomandată este undeva între 400-1200 mg pe zi, în funcție de vârstă.
Deoarece vitamina C este hidrosolubilă, corpul nostru o stochează mai greu, iar excesul va fi eliminat prin urină. Așadar, degeaba luăm suplimente care au un conținut ridicat de vitamina C – dacă corpul nostru nu îl absoarbe și nu îl utilizează, aceasta va fi eliminată.
Este foarte important pentru sănătatea noastră să avem un aport de vitamina C optim, deoarece ea joacă o mulțime de roluri importante în organism, dar nu trebuie neapărat să apelăm la suplimente.
Este recomandat să ne asigurăm aportul de vitamina C prin alimentație, deoarece:
- are efect antioxidant
- contribuie la vindecarea rănilor
- facilitează absorbția de fier
- ajută la îmbunătățirea stării de spirit
- contribuie la sănătatea pielii
- întărește sistemul imunitar
Pe lângă aceste beneficii, se mai crede despre vitamina C că ar putea reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare și cauzele cele mai comune ale deteriorării sau pierderii vederii.
Deși vitamina C este un nutrient esențial pentru corpul nostru, acesta nu este în stare să o producă, deci trebuie s-o suplimentăm prin alimentație. Necesarul zilnic depinde de vârstă și sex, dar, în general, adulții ar trebui să consume aproximativ 65-90 mg de vitamina C pe zi. Putem consuma necesarul de vitamina C sub formă de suc de portocale, căpșuni, ardei, broccoli, varză de Bruxelles sau varză kale. Chiar și unele verdețuri pe care le folosim des în bucătărie conțin cantități semnificative de vitamina C, cum ar fi cimbrul sau pătrunjelul.
Un alt motiv pentru care se recomandă să ne asigurăm aportul de vitamina C din alimentație este faptul că alimentele sănătoase conțin și multe alte vitamine, minerale, antioxidanți și fibre.
De obicei, majoritatea oamenilor care au un stil de viață sănătos și consumă alimente sănătoase, au un aport optim de vitamina C, însă dacă avem senzația că nu consumăm destulă vitamina C, putem opta oricând pentru un supliment cu multivitamine sau vitamina C 1000 mg.