De ce este bine cand copiii cred in povesti ? Ce rol au aici unele carti pentru copii

Citirea ii ajuta pe copii cu nivelul de incredere, sa faca fata sentimentelor si limbajului atunci cand sunt in proces de invatare.

Povestile care se contin in diverse carti pentru copii joaca un rol vital in cresterea si dezvoltarea copiilor. Cartile pe care le citesc si personajele pe care le cunosc pot deveni niste prieteni de la care pot invata ceva. De asemenea, este bine ca copiii sa inteleaga ca, cartile sunt o sursa utila de informatii si ca abilitatile bune de citire sunt importante pentru succesul in viata lor viitoare.

La ce sunt utile povestile

Povestile din multe carti copii predau idei mai complexe, cum ar fi importanta impartasirii, trecerea timpului, compasiunea pentru ceilalti, etc. Ele pot fi utile atunci cand copilului i se explica evenimente traumatice, cum ar fi despartirile de familie si cei dragi.

Fictiunea bazata pe viata reala ii poate ajuta pe copii cu propria lor experienta de viata – le arata cat de diversa este lumea si ca vietile unor oameni sunt foarte diferite de ale lor. Si ceea ce este atat de grozav despre invatarea prin povesti este ca procesul se desfasoara intr-un mod natural. Nu este deloc implicata o predare reala, ei invata pur si simplu citind povestea.

Citirea povestilor poate fi de ajutor pentru relaxare, inainte de culcare de exemplu. Acestea le permit copiilor sa uite de stresul si tensiunile zilei si sa se rasfete cu fantezie. Familiaritatea linistitoare a unei povesti mult iubite, rimele si repetarea dintr-o carte ilustrata, plus sentimentul de siguranta pe care timpul petrecut citind impreuna il poate stimula, toate il ajuta pe copil sa se relaxeze.

Astazi exista edituri pentru copii care ofera atat carti inainte de somn, carti cu povesti scurte, amuzante si despre relatia dintre oameni. Nu este deloc greu sa gasesti ceva potrivit pentru copilul tau, mai ales ca toate sunt frumos colorate si viu ilustrate!

Dezvoltarea imaginatiei

Povestile ajuta la dezvoltarea imaginatiei unui copil prin introducerea de noi idei in lumea lor – idei despre lumi fantastice, alte planete, diferite momente in timp si personaje inventate. Ii va incuraja pe copii sa realizeze ca pot si ar trebui sa-si imagineze orice isi doresc. Frumusetea povestilor este ca pot fi super realiste sau incredibil de fantastice.

Copii care cred in povesti fac fata mai usor sentimentelor. Cand copiii citesc povesti care contin sentimente, aceasta ii poate ajuta sa inteleaga si sa accepte propriile sentimente. Ii ajuta sa inteleaga ca exista si alti copii care simt la fel si nu sunt singuri. Acest lucru il ajuta pe copil sa inteleaga ca sentimentele sunt normale si ar trebui exprimate, nicidecum suprimate.

Dupa cum putem vedea, povestile sunt importante din mai multe motive si formeaza o parte vitala a procesului de crestere. Un copil care crede in povesti va deveni un adult stabil emotional, puternic si capabil sa treaca peste greutatile vietii mai usor.