Inotul: o activitate fizica cu multiple beneficii

Inotul este un termen larg care se refera la actiunea de a inota, fie la suprafata, fie sub apa. Cuprinde diferitele activitati fizice practicate in apa: scufundari, inot sincronizat etc. Disciplina olimpica din 1896 pentru barbati si 1912 pentru femei, inotul ramane un sport accesibil tuturor.

Sistemul cardiovascular

Inotul are in primul rand un efect benefic asupra sistemului cardiovascular. Din cauza presiunii apei, miocardul este supus unei tensiuni constante. Ritmul cardiac scade, iar organismul devine mai eficient si mai stabil. Prin urmare, puteti incepe cu cateva cursuri de inot pentru a deprinde tehnicile.

Inotul imbunatateste modelul de somn

Sanatatea voastra generala depinde, de asemenea, de somn, deoarece corpul si mintea se repara si se regenereaza in timpul noptii. Prin urmare, un somn bun este de o importanta cruciala, iar o sesiune buna de sport va ajuta sa faceti acest lucru. Exercitiile fizice (intense) elibereaza hormoni care duc apoi la o mai buna odihna nocturna, deci, de ce sa nu iei cursuri de inot?

Va ajuta sa va antrenarti inima si capacitatile pulmonare

Inotul este un sport „cardio”. Si, ca toate sporturile cardio, va va permite sa va mentineti muschiul care este inima. La fel ca toti muschii, cu cat iti antrenezi mai mult inima, cu atat functioneaza mai bine. Se estimeaza ca o ora de inot la viteza medie, de cel putin 3 ori pe saptamana, poate imbunatati performanta cardiaca cu 12%. Impresionant!

Inotul iti intareste muschii

Daca inotul va imbunatateste conditia fizica si arde grasimile, acesta merge mana in mana cu antrenamentul de rezistenta si forta. Apa va ofera aceasta rezistenta in mod direct: necesita mai mult efort decat aerul pentru a inainta. Prin urmare, inotul va permite sa va dezvoltati masa musculara. Daca variati si tipurile de inot, antrenati muschii in moduri diferite. Acest sport va ajuta sa va dezvoltati un corp echilibrat si este un antrenament fizic ideal pentru toate tipurile de sport.

Inotul intareste oasele

Se stie ca sporturile cu greutate, cum ar fi alergarea, cresc densitatea osoasa. Pe masura ce corpul vostru trebuie sa suporte mai multa greutate in timpul acestor exercitii, oasele devin mai puternice.

Mult timp s-a crezut ca, fiind un sport cu impact redus, inotul nu are acest beneficiu. Cu toate acestea, un studiu recent a aratat ca, desi inotatorii au o densitate osoasa mai mica decat alergatorii si halterofilii, ei au totusi o densitate osoasa mai mare decat non-atletii. Prin urmare, inotul va creste densitatea osoasa.

Inotul are un efect pozitiv asupra functiei respiratorii

Inotul are, de asemenea, un efect pozitiv asupra functiei respiratorii. Trebuie spus ca in inot, respiratia este esentiala in tehnica de inot: sa stii cand si cum sa respiri. Aceasta maiestrie, obtinuta prin sesiuni de inot, va creste capacitatea pulmonara, dar va imbunatati si alimentarea cu oxigen a muschilor in timpul exercitiilor fizice.

In cele din urma, trebuie sa stiti ca practicarea unei activitati cardio va da senzatia de a avea mai multa energie pe tot parcursul zilei. Va simtiti putin obosit dintr-o data? Apoi mergeti la piscina pentru a va pune in forma si a va energiza!