Lubrifierea lanțului cu role

Alegerea celei mai bune metode de lubrifiere pentru aplicațiile cu transmisii vă poate ajuta să creșteți atât durata de viață, cât și eficiența operțională a lanțului cu role.

Pentru ca o transmisie cu lanț să-și atingă durata maximă de viață, are nevoie de o ungere corectă. De fapt, singura limitare a capacității de putere a unei transmisii cu lanț este dată de tipul de lubrifiere. Lubrifierea corectă previne uzura lanțului cu role cauzată de presiunea rulmentului, mișcările de alunecare a unghiurilor și rotirea rolelor prin:

  • Împiedicarea formării ruginei și coroziunii
  • Lubrifierea manșonului și a punctului de contact al pinionului
  • Amortizarea sarcinilor de impact
  • Îndepărtarea murdăriei

Există cinci metode de lubrifiere a lanțului cu role: metoda manuală, prin picurare, scufundarea în baia de ulei, circulația de ulei și ungerea sub presiune. Alegerea metodei potrivite de lubrifiere a lanțului dvs. depinde de mai mulți factori, cum ar fi: temperatura de funcționare a lanțului, viteza lanțului, mediul de lucru al lanțului, costul și alte preferințe.

Pentru a înțelege mai bine fiecare metodă de lubrifiere, le vom lua separat:

1 – Ungerea manuală

Aceasta se face folosind o cutie de ulei, un spray și o perie și necesită o persoană care să adauge manual lubrifiant în spațiul dintre eclisele interioare și exterioare, în spațiul gol dintre rolele lanțului. Această metodă trebuie aplicată cel puțin o dată pe zi, sau o dată la 8 ore de funcționare.

Pentru aplicarea lubrifiereii prin metoda manuală se recomandă oprirea mașinilor la intervale regulate în vederea întreținerii, deoarece îndepărtarea protecției lanțului în timpul operării pentru a aplica lubrifierea poate fi periculoasă. Deși este considerată cea mai rentabilă opțiune pentru ungerea lanțului industrial cu role, metoda de ungere manuală este cea mai puțin populară, din cauza reducerii rentabilității, a riscului mare de rănire și a producerii de erori umane.

2 – Lubrifierea cu baie de ulei

În metoda ungerii cu baie de ulei, lanțul este complet scufundat într-un bazin cu ulei. Scufundarea nu trebuie să fie nici prea adâncă dar nici prea superficială, deoarece poate provoca supraîncălzirea uleiului și poate duce la oxidarea prematură a acestuia.

Aceasta este cea mai eficientă metodă de lubrifiere, deoarece lubrifierea temeinică a întregului lanț este garantată. Totodată, această metodă este indicată pentru prevenirea alungirii lanțului. O atenție sporită trebuie acordată folosirii unui dop de scurgere care să fie bine etanșat, astfel încât să se evite scurgerile nedorite.

3 – Ungerea prin picurare

Este adecvată numai pentru angrenajele mici, cu presiune redusă. Aceasta se efectuează cu ajutorul lubrifianților cu fitil, cu ace sau cu picurare, unde uleiul din cupa de ulei este furnizat prin alimentarea prin picurare. În funcție de viteză, procedura standard este de a aplica între 5-20 picături de ulei pe minut pentru fiecare fir de lanț.

Această metodă de lubrifiere a lanțului cu role este ideală pentru mașinăriile cu spațiu mic, deoarece uleiul se poate alimenta în locul necesar cu ajutorul unui furtun, dintr-o sursă externă. Cu toate acestea, la fel ca în metoda băii de ulei, dacă dopul de scurgere nu este bine etanșat, uleiul se poate scurge și poate crea mizerie.

4 – Metoda circulației de ulei

În această metodă, lanțul funcționează deasupra nivelului de ulei, în timp ce un disc este scufundat în nivelul inferior al uleiului. Discul centrifughează uleiul pe pereții carcasei de unde se scurge continuu pe lanț prin șinele de picurare. Discul trebuie montat pe ambele părți ale pinionului și necesită o carcasă fără scurgeri. Această metodă de lubrifiere a lanțului este eficientă numai la sarcini mari și viteze mai mari de 300 RPM.

Această metodă nu este la fel de eficientă ca o baie de ulei, dar uneori este mai practică și mai economică decât utilizarea unei camera închise.

5 – Ungerea cu presiune

Această metodă funcționează cu o pompă de ulei și o conductă de alimentare, care furnizează un jet de spray continuu de ulei în interiorul zonei inferioare a lanțului pentru a asigura răcirea în circulație a lanțurilor. Duzele de pulverizare trebuie să fie în apropierea locurilor de angrenare a lanțului și pinionului, iar numărul de duze trebuie să fie mai mare decât numărul ramurelor de lanț pentru a viza spațiul gol dintre fiecare eclisă de pe rând.

Această metodă este recomandată pentru lanțurile industriale în transmisii grele și de mare viteză sau în cazul în care alte tipuri de lubrifiere nu pot fi utilizate sau sunt ineficiente. Duza de pulverizare vă oferă controlul pentru a direcționa pulverizarea exact unde doriți; cu toate acestea, trebuie să fiți siguri că nu pulverizează în afara protecției, provocând scurgeri.

Deși aceasta este cea mai costisitoare dintre toate metodele, este totodată cea mai eficientă metodă pentru a obține cea mai mare durată de viață și performanță a transmisiei cu lanț.