
Tipuri de fundatii in domeniul constructiilor
Fiecare cladire trebuie sa fie ancorata de pamantul pe care va fi consturita si acest lucru se va realiza in constructii in mai multe moduri posiile de fundare. Se pot crea fundatii de tip radier, placi de fundatii si fundatii izolate, precum si fundatii sustinute sau ancorate pe piloni. Pentru casele locuite de familii se vor alege fundatii de mica adancime atunci cand casa nu este foarte inalta. De asemenea, pentru casele de familie sunt fundatii de adancime mica si de obicei structura terenului are nevoie de construirea unor fundatii mai adanci si cu implantarea pilonilor.
Ce sunt fundatiile izolate?
Comparativ cu placile de fundatie care sunt facute din piese si sunt monolitice, tipul acesta de fundatie va functiona de fapt ca un set de fundatii mai mici si individuale, realizate in locuri cat mai precis definite, in punctele unghiulare. Acest termen poate include si sistemele de fundatie care consta din mai multe elemente identice si care transporta si transfera sarcina obiectului pe sol. Fundatiile izolante sunt de obicei realizate din beton armat, la fel ca majoritatea tipurilor de fundatii. Comparativ cu placa de fundatie, cele radier sunt mai adanci si ajung mult mai mult in sol. Iata aici ce tipuri de fundatii intalnim in proiectele de constructie.
Fundatiile izolate sunt folosite de obicei pentru fundatia elementelor in unele puncte ale cladirii. Includ de obicei stalpi, cosuri, trepte si linii electrice.
Fundatia de tip radier
Fundatiile de tipul radier au fost utilizate foarte des in trecut, insa in ultimele decenii acest rol a fost preluat de placile de fundatie. Acestea sunt mult mai usor de descris si de imaginat ca pereti mici, aflati sub pamant, care au rolul de a transfera incarcatura cladirii pe pamant pentru a o usura. Asa cum fundatiile izolate transfera sarcina pe sol, in puncte definite cu precizie, tot asa se intampla si cu fundatiile de tipul radier sau care transfera sarcina elementelor structurale liniare direct pe sol, asa cum se intampla de exemplu cu sarcina peretilor. Fundatiile radier nu suporta sarcinile pe lungime ci pe verticala sau pe diagonala. Pe Autocompres poti gasi mai multe tipuri de elemente de fundare care sa te ajute sa obtii rezultatele dorite in proiectele tale si care sa contribuie la o mai buna stabilitate a cladirii.
Desi exista versiuni inregistrate din lemn si otel, fundatiile de tipul radier sunt mereu realizate din beton armat, avand intariri armate asezate orizontal. Exista si fundatii de lemn in unele locuri pe cladirile vechi, dar acestea repreinta numai mostenirea culturala si nu principiul modern de constructie. Armaturile orizontale ale fundatiilor de tipul radier sunt necesare cu scopul de a creste rigiditatea fundatiei.
Grinzile de fundatie sunt cele mai comune metode de fundare si uneori utilizarea lor chiar este necesara. Se recurge la constructia lor in momentul in care fundarea cu fundatii izolate nu este deloc posibila din cauza ca solul nu este sezat uniform. De asemenea, grinzile sunt montate cand stalpii trebuie sa transfere sarcina direct de la o cladire pe sol.