Varianta moderna a sigurantelor fuzibile: sigurante automate

Se folosesc cu succes astazi in locul sigurantelor fuzibile si vin la pachet cu o serie de avantaje. Nevoia primara ramane aceeasi: de a proteja aparatura electrica conectata in caz de scurcircuit sau supraincalzire. Acestea apar fie cand nivelul de curent este mai mare decat cel necesar, fie cand ceva merge gresit la nivelul instalatiei.

Siguranta automata a aparut ca un raspuns la neajunsurile celor fuzibile. Desi rolul de baza pe care il indeplinesc este unul eficient, anumite aspecte fac ca aceste sigurante sa nu mai fie la nivelul asteptarilor. Mai exact, faptul ca supraincarcarea unui circuit are ca si consecinta topirea elementului fuzibil, urmata de oprirea curentului, reprezinta o problema. Este un disconfort pentru proprietar pentru ca trebuie sa inlocuiasca siguranta, dar si un risc de electrocutare, dar si de incendiu. In cazul sigurantei automate insa lucrurile se prezinta altfel.

Sigurante automate, pentru protectie si eficienta sporite

In cazul oricarui tip de sigurante automate, totul este bine gandit. Acestea sunt dotate cu un comutator intern care se declanseaza in caz de supraincalzire. Lucrurile sunt mult mai simple pentru tine pentru ca in acest caz este suficienta actionarea acestuia pentru a reporni circuitul electric. Daca ai sigurante fuzibile sigur acest plus iti va surade.

Acest avantaj este de departe unul insemnat, eficient si in caz de scurcircuit cand, de asemenea, e suficienta actionarea comutatorului pentru a reporni curentul. Rapiditatea de care vorbim nu este una de trecut cu vedere. E un timp pe care il poti folosi cu succes in alte scopuri utile. Sigur nu te va deranja ca asta sa fie tot ce ai de facut daca scurcircuitarea sau supraincarcarea se produce, de exemplu, la o ora tarzie.

Neaparat de mentionat este faptul ca prin sigurante automate te bucuri de un numar cu mult mai redus de riscuri decat atunci cand ai sigurante fuzibile. Accidentele care pot aparea in momentul inlocuirii celor din urme nu sunt deloc dorite.

Un alt plus al automatizarii sigurantelor este reactia la defect, care se inregistreaza intr-un timp mult mai scurt. Practic asta se intampla instantaneu.

Unii vor spune ca anumite dezavantaje ale sigurantelor automate te vor pune pe ganduri in ceea ce priveste alegerea lor. Poate fi vorba de detalii precum sensibilitatea lor la miscare, adica faptul ca ar putea intrerupe curentul electric chiar daca nu e neaparat vorba despre un scurtcircuit.

Un alt aspect mai putin avantajos ar fi costurile de achizitie si intretinere. Pus insa in balanta cu faptul ca durata lor de viata este mult mai mare, acest detaliu se echilibreaza. De altfel, atunci cand cumperi sigurante automate dintr-un magazin dedicat precum DiversMarket.ro, unde au preturi prietenoase, lucrurile sunt din nou in avantajul tau.

Asadar, ca sa fii sigur ca ai luat o decizie potrivita in ceea ce priveste tipul de sigurante folosit in proprietatea detinuta, realizeaza o documentare corespunzatoare inainte. Conteaza foarte mult si care sunt resursele din care se informezi, dar si locul de unde alegi sa faci cumparaturile.